26 Ocak 2011 Çarşamba

SPORA İTİNA VE İSYANLA SİYASET KARIŞTIRILIR






Ne zaman taraftarlar bir eylem yapsa veya pankartlarla fikirlerini dile getirseler, hemen ortaya bir laf atılır. “Spora siyaset karıştırmayın”. Oysa ki spor, hele de endüstrileşmiş haliyle, baştan aşağı politiktir aslında. Ve taraftarların hayatın içinden kişiler olarak siyaset hakkında da bir şeyler söyleme, bağırma, yürüme hakları vardır.


Bu haftasonu da spora itinayla ve isyanla siyaset karıştırıldı. Galatasaray Kulübü'nün Arena Stadyumu açılışında ıslıklandığı gerekçesiyle terk eden ve sonrasında "İyiliğimin karşılığı bu olmamalıydı" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki eylemde bir kez daha ıslıklandı. Yaklaşık üç bin kişi ellerindeki kırmızı kartı kaldırarak ıslıklar ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Taksim Meydanı'ndan Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüyen eylemciler "Re re re re ra ra ra Tayyip Erdoğan istifa", "Tayyip stadı al başına çal", "Yaşasın renklerin kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı. "Sporda da sinmeyeceğiz, susmayacağız, seyirci kalmayacağız" pankartının açıldığı eylemde Erdoğan'ı padişah kostümü içinde gösteren "Kimse şah değil, padişah değil" ve "Senden büyük halk var" yazılı dövizler dikkat çekti. Taksim Meydanı'nda toplanan eylemciler Galatasaray Lisesi'nin önüne geldiklerinde bir panzer ve lisenin önüne sıralanarak caddeyi kapatmış 50 kadar robot kıyafetli polisle karşılaştı. Ayrıca çok sayıda sivil güvenlik görevlisi yürüyüş boyunca eylemcileri takip etti.


Başbakan’ın Taksim’de yürüyen taraftarlara yönelik sözleri ise yenilir yutulur cinsten değil. “Taraftar dediğiniz kaç kişiydi, kimler tarafından organize edildi. Bunlara bakın. Böyle grupçukların, belli bir siyasi parti tarafından organize edilen bu tür olayların hiçbir zaman bizim futbolseverleri ilgilendiren bir olay olmadığını gönül rahatlığıyla ifade ederim. Onların eline topu verseniz bomba diye karakola götürürler.”


Bu ifadeler, AKP’nin ve başbakanın kendini artık ne derece bir dev aynasında gördüğünü gösterir nitelikte. Kendi görüşlerine yakın olmayan, kendine karşı çıkan veya çıkma ihtimali olan herkese ve her kesime yukarıdan bakma, aşağılama, azarlama isteğinin yansıması bu cümleler.


Eylemde basın açıklamasını okuyan Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası (Spor Emek-Sen) genel başkanı Metin Kurt, başbakanın stadyumun açılışını siyasi bir şova çevirmeye çalıştığını, buna izin verilmeyince de utanç verici bir tavır sergilediğini ifade etti. Kurt, "En küçük bir şiddet içermeyen demokratik bir tepki karşısında iktidar ve yandaşlarının tavrı, aslında nasıl bir ülke ve toplum istediklerini de açık bir biçimde gösteriyor" diye konuştu. Stadın halkın parasıyla yapıldığını ve harcına işçilerin alın teri ve kanının karıştığını kaydeden Kurt, stadın yapımı esnasında hayatını kaybeden işçileri andı ve "Arena stadından dolayı tek borcumuz, başta stadın inşası sırasında hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz olmak üzere emekçi halkımızadır. Bu stat halkın parasıyla, emekçinin alın teri ile var edilmiştir, kimsenin babasının malı değildir" dedi.


Eyleme Galatasaray dışında pek çok futbol takımının taraftar grupları ve çeşitli sendika temsilcileri ve çalışanları da destek verdi. Eyleme katılanlar arasında Galatasaray'ın Tek Yumruk Galatasaray Grubu, Beşiktaş'tan Halkın Takımı ve Çarşı grupları, Fenerbahçe'nin Fenerbahche Grubu, DİSK İstanbul Temsilcileri, UPS işçileri, TÜRK-İŞ sendikası temsilcileri de vardı.

Hiç yorum yok: